Ιστορία

Ιστορία τμήματος πυγμαχίας ΠΑΟΚ

Το τμήμα πυγμαχίας του ΠΑΟΚ , το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1964 στο χώρο του Παλαί ντε Σπορ, με προπονητή το Νίκο Ιωαννίδη (1964 -1966), έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες μέχρι και σήμερα. Ο Νίκος Θωμαίδης, πρωταθλητής Ελλάδος, τον αντικατέστησε μέχρι το 1977. Την προπονητική σκυτάλη πήρε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μέχρι το 1990.

Το 1990, μετά την απόφαση του Παναγιωτόπουλου να εγκαταλείψει την προπονητική, χρέη προπονητή αναλαμβάνει ο παλιός πρωταθλητής του συλλόγου Γιώργος Ελευθεριάδης επικουρούμενος από τον επίσης παλιό πρωταθλητή Μιχάλη Βαρουσιάδη, τον οποίο 3 χρόνια αργότερα αντικατέστησαν οι Γιάννης και Βασίλης Κοκκόλης.Παράλληλα , την ίδια χρονιά της προπονητικής αλλαγής παραγματοποιήται και αλλαγή του χώρου προπόνησης. Έτσι το προπονητήτιο μεταφέρεται κάτω από τη θύρα 8 της ΤΟΥΜΠΑΣ το οποίο μέχρι σήμερα καλύπτει τις ανάγκες της ομάδας. Νέοι αθλητές αρχίζουν να επανδρώνουν το τμήμα και αρκετοί από αυτούς διακρίνονται στο χώρο της ελληνικής πυγμαχίας.

Ο Α.Σ. Πυγμαχίας , τμήμα ζωντανό, ζωηρό και δραστήριο συμμετέχει ανελιπώς σε όλες τις εγχώριες διοργανώσεις και έχει ως βασικό γνώρισμα το υγιές και ευχάριστο κλίμα που χαρακτηρίζεται από σεβασμό και την πειθαρχία στον προπονητή αλλά και στις αγαστές σχέσεις αλληλοσυμπαράστασης των αθλητών.

Στα τέλη της δεκετίας του 90 το τμήμα πραγματοποιεί το μεγάλο άλμα και φτάνει στο ζενίθ της ιστορίας του. Σημαιοφόροι της αγωνιστικής ανόδου είναι εκτός βέβαια από τον προπονητή Ελευθεριάδη – οι αθλητές της ομάδας Γκεβόργκ Γκαλτσιάν (γέννημα θρέμα του ΠΑΟΚ, στα 64 κιλά, πρωταθλητής Παίδων, Εφήβων, Νέων , Ανδρών), Αθανάσιος Σταυρούδης, (στα υπερβαρέα πρωταθλητής΄Γ ΄Β Ά κατηγορίας Ανδρών) και κυρίως ο Ηλίας Παυλίδης.

Ο Ηλίας Παυλίδης δικαιωματικά θεωρείται ο κορυφαίος από την ίδρυση του τμήματος και το μεγαλύτερο όνομα της σύγχρονης Ελληνικής Πυγμαχίας. Από το 2000 είναι ο μόνιμος πρωταθλητής Ανδρών στην ΄Γ ΄Β Ά κατηγορία των 81 κιλών επικρατώντας των αντιπάλων του με χαρακτηριστική ευκολία ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 κατέβαλε την πέμπτη θέση.