Πυγμαχία

H Πυγμαχία

Η πυγμαχία ανήκει στην οικογένεια των ολυμπιακών αθλημάτων. Επίσημα εισήχθη σαν ολυμπιακό άθλημα το 670 π.Χ..Αρχικά η επιθετικότητα στην πυγμαχία ήταν «αρετή», αργότερα ήταν προσόν η τακτική της άμυνας, η ικανότητα να εφαρμόζει ο πυγμάχος την τακτική των αντικτυπημάτων στα γρονθοκοπήματα του αντιπάλου. Αναφέρονται αθλητές, οι οποίοι με την τακτική της άμυνας εξανάγκασαν τον αντίπαλο να δηλώσει την ήττα του, σηκώνοντας ψηλά το δείκτη του χεριού ή την τεντωμένη του παλάμη. Η χειρονομία αυτή ονομαζόταν «απαγόρευσις», που σημαίνει δηλώνω την ήττα μου. Νικητής ήταν εκείνος που, με τα γρονθοκοπήματα ή την τακτική του, υποχρέωνε τον αντίπαλό του να «απαγορεύσει». Εάν ο ένας εκ των δύο «υπαγόρευε» και ο επιτιθέμενος συνέχιζε να τον σφυροκοπεί, τότε παραβίαζε τις αγωνιστικές διατάξεις και ο κριτής του αφαιρούσε το πλεονέκτημα της νίκης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρόλο που δεν υπήρχαν αγωνιστικές διατάξεις για την προφύλαξη της ακεραιότητας των αθλητών και την απαγόρευση των επικινδύνων κτυπημάτων, οι θεατές προτιμούσαν και χαίρονταν με την καθαρή νίκη, όταν αυτή κερδιζόταν με την τίμια παλικαριά και την τέχνη και όχι με βάρβαρα, επικίνδυνα και ύπουλα κτυπήματα. Ηξεραν πως οι αντίπαλοι επεδίωκαν τη νίκη και ζητούσαν από τον αθλητή, τον οποίο υποστήριζαν, να κάνει τον αντίπαλό του να υποκύψει, δείχνοντας ο ίδιος ψυχική καρτερία, σωματική ρώμη και αντοχή στα χτυπήματα. Ομως, δεν επιθυμούσαν να προξενηθεί βλάβη στον αντίπαλο.

 

Στην σύγχρονη Ελλάδα το άθλημα της πυγμαχίας εμφανίστηκε το 1922. Στα πρώτα στάδια της πυγμαχίας δεν υπήρχαν κατηγορίες βάρους, ούτε χρονική διάρκεια. Σκοπός του αγώνα ήταν ο ένας αθλητής να φέρει τον άλλον σε τέτοια θέση να παραδεχτεί την ήττα του.

Σήμερα, η Πυγμαχία παραμένει ένα θεαματικό άθλημα το οποίο εξελίσσεται με την αναμέτρηση των αθλητών σε ζευγάρια. Οι αθλητές θα πρέπει να είναι ενήλικες έως 40 ετών και επιλέγονται να αγωνιστούν σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το βάρος τους. Κάθε αγώνας ολοκληρώνεται σε τέσσερις φάσεις (γύρους). Ο κάθε γύρος έχει διάρκεια δύο λεπτών, ενώ μεταξύ τους μεσολαβεί ένα μονόλεπτο διάλειμμα.

Η Πυγμαχία θεωρείται ένα παραδοσιακά ανδρικό άθλημα αν και από το 1993, έχουν καθιερωθεί και γυναικείοι αγώνες Πυγμαχίας, χωρίς ωστόσο να έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η βαθμολογία

Η βαθμολογία δίνεται από μια πενταμελή επιτροπή που παρακολουθεί τους αγώνες και προκύπτει ως εξής:
Κάθε φορά που ο ένας από τους δύο αθλητές κατορθώσει να δώσει ένα χτύπημα είτε στο σώμα πάνω από τη μέση είτε στο κεφάλι του αντιπάλου του τότε κατακτά ένα βαθμό, ο οποίος τονίζεται ότι για να είναι έγκυρος θα πρέπει να δοθεί τουλάχιστον από τρεις κριτές ταυτόχρονα.
Όποιος αθλητής συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς μετά το τέλος του 4ου γύρου, εκείνος αναδεικνύεται και νικητής. Στην περίπτωση που σημειώνεται ισοβαθμία δύο ή περισσοτέρων αθλητών τότε, οι κριτές αφαιρούν από το δελτίο τους τον καλύτερο και τον χειρότερο βαθμό που έδωσαν στον κάθε αθλητή κι έτσι προκύπτει ο τελικός νικητής.

 Ο απαραίτητος εξοπλισμός

Α. Χώρος Διεξαγωγής
Η Πυγμαχία διεξάγεται σε ειδικά διαμορφωμένα στάδια τα οποία ονομάζονται ρινγκ (ring). Πρόκειται για μια προκαθορισμένων διαστάσεων τετράγωνη κατασκευή που είναι συνήθως υπερυψωμένη και περικλείεται από τέσσερις σειρές σχοινιών (στα αγγλικά το σχοινί ονομάζεται «ring»).
Οι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες γωνίες του έχουν χρώμα μπλε και κόκκινο και χρησιμεύουν για να «φιλοξενούν» τους δυο αντιπάλους κατά την ώρα των διαλειμμάτων.
Το δάπεδο του ring έχει ειδική επίστρωση από αφρώδες υλικό έτσι ώστε να αποφεύγονται οι μικροτραυματισμοί των αθλητών.
Β. Η στολή του αθλητή
Κάθε αθλητής φορά μια στολή που ταιριάζει στα χρώματα της γωνίας στην οποία έχει επιλέξει να αγωνιστεί. Η στολή του αποτελείται από τα εξής εξαρτήματα:
· Ένα προστατευτικό περίβλημα για το κεφάλι (σαν κράνος) που είναι κατασκευασμένο από ειδικό ενισχυμένο υλικό και χρησιμεύει για προστατεύει τον αθλητή από επικίνδυνους τραυματισμούς
· Ένα ζευγάρι γάντια που είναι δερμάτινα και ζυγίζουν περίπου 280 γραμμάρια. Στο περιβραχιόνιο φέρουν μια ειδική λευκή λωρίδα η οποία χρησιμεύει για να διακρίνονται πιο καλά τα χτυπήματα.

· Πάνω από τα γάντια ο αθλητής φορά ένα ζευγάρι προστατευτικούς επιδέσμους.